Medicijnen op voorschrift

Doktersvoorschrift. Wel of Niet?

Sommige medicijnen kun je gewoon kopen bij de apotheek of drogist. Andere medicijnen kun je alleen krijgen wanneer een arts ze voorschrijft. In Europa bepaalt elk land zelf welke medicijnen zonder en met doktersvoorschrift verkocht mogen worden. Het kan dus zijn dat een medicijn wat in België uitsluitend op voorschrift verkrijgbaar is in een ander land zonder voorschrift gekocht kan worden. Wel is het zo dat een doktersvoorschrift in de hele Europese Unie geldig is. Met een Belgisch doktersvoorschrift kun je dus je medicijnen gewoon bij een Nederlandse apotheek bestellen.

In de volgende gevallen heb je in elk geval een doktersvoorschrift nodig:

  • Je hebt een klacht waarvoor een arts je moet onderzoeken. De arts kan bepalen welk medicijn het beste werkt.
  • Het medicijn kan ernstige bijwerkingen hebben. Dan vindt de overheid dat een arts je extra moet controleren als je het medicijn neemt.
  • Het is gevaarlijk om het medicijn te gebruiken zonder begeleiding. Bijvoorbeeld als je tegelijkertijd ook andere medicijnen gebruikt. Of als je verslaafd kunt raken aan het medicijn. Ook als u de medicijnen lang moet gebruiken, vindt de overheid begeleiding belangrijk.
  • Het gaat om een medicijn dat je goed moet innemen, omdat het anders niet goed werkt. Of omdat het anders bijwerkingen kan geven.
  • Het medicijn is nieuw. Dan wil de overheid nog meer weten over hoe het werkt en wat de bijwerkingen zijn.
  • Het medicijn wordt toegediend via een injectie.

 

Herhaalvoorschriften

Wanneer je voor langere tijd medicijnen moet gebruiken ontvangt u van uw arts vaak een herhaalvoorschrift. Hiermee kun je met hetzelfde doktersvoorschrift voor langere tijd uw medicijnen bestellen. Wanneer je je aanmeldt op Holland-Apo.be vind je onder Mijn voorschriften een overzicht van de door jou aangeboden voorschriften. In het geval van een herhaalvoorschrift wordt hier ook vermeld tot wanneer deze geldig is. 
Bij een geldig herhaalvoorschrift kun je eenvoudig online je medicijnen bestellen zonder dat er opnieuw om een doktersvoorschrift gevraagd wordt.

 

Doktersvoorschrift insturen

Wanneer je een voorschriftplichtig medicijn wilt bestellen moet ons eerst het doktersvoorschrift worden overhandigd. Je kunt dit digitaal, per fax of per post doen.

 

Digitaal insturen

Om je voorschrift digitaal in te sturen moet het voorschrift worden ingescand of er moet een foto van worden gemaakt (bijv met een smartphone). Let er hierbij op dat het voorschrift compleet en duidelijk leesbaar gefotografeerd/ingescand wordt. Bij een nieuwe bestelling wordt tijdens het afrekenproces gevraagd om het voorschrift te uploaden. Indien je reeds een bestelling geplaatst hebt kun je onder Mijn voorschriften alsnog de foto/scan uploaden.

 

Insturen per post of fax

Wanneer je er voor hebt gekozen het doktersvoorschrift per post of fax in te sturen ontvang je van ons een e-mail met verdere instructies. Print bij voorkeur deze e-mail uit en verstuur het samen met het doktersvoorschrift. 
Indien je geen mogelijkheid hebt om het doktersvoorschrift uit te printen, schrijf dan het in de e-mail aangegeven doktersvoorschriftnummer duidelijk op het in te scannen doktersvoorschrift. Op die manier kunnen wij je bestelling sneller verwerken.
Als je het doktersvoorschrift liever alsnog digitaal aanlevert dan kun je dit bij Mijn voorschriften doen.

 

Digitaal doktersvoorschrift toereikend?

Meestal is het voldoende om een doktersvoorschrift digitaal aan te leveren. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk dat je ons het originele doktersvoorschrift per post stuurt. Mocht dit het geval zijn dan zal één van onze medewerkers contact met je opnemen.

 

Anticonceptiepil

Voor het bestellen van de anticonceptiepil is een geldig doktersvoorschrift noodzakelijk. Hiervoor geldt echter een versoepeld voorschriftbeleid. Bovendien wordt dit voorschrift altijd als herhaalvoorschrift beschouwd. Concreet betekent dit dat, wanneer je eenmalig een voorschrift voor de anticonceptiepil instuurt je in het vervolg dezelfde pil zonder nieuw voorschrift kunt blijven bestellen.

Als doktersvoorschrift voor de anticonceptiepil kunnen wij de volgende zaken accepteren:

  • Een doktersvoorschrift van je arts (per post, fax of digitaal)
  • Een foto/scan van de verpakking van de anticonceptiepil die je nu gebruikt. Het etiket met je naam dient hierop duidelijk leesbaar te zijn.